Ramai sangat tergila-gilakan supplement ESP ni kan...ada yang guna untuk cantik, tenaga, nak kurus, nak susu banyak n mcm2 lagi lah... so hari ni saya nak kongsikan dengan anda mengenai kelebihan ESP Shaklee ni... ESP Shaklee dah tentulah terdiri daripada protien soya yang tinggi dan NON-GMO plak 2..teruskan pembacaan anda bersama saya yer untuk mengenali kriteria kacang soya yang harus anda ketahui..
Produk ESP
7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik
Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organik….sebab kajian penananam
secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan
berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara kanser dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and
herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya ni.
Kacang Soya tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetik)
Kenapa
soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara
umumnya..kacang soya yang dari jenis genetik ni adalah murah utk dihasilkan
(ni lebih kurang vitamin sintetik dan
vitamin natural..)…dan kebanyakkan
syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya
menggunakan kacang soya yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a
Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian...
toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam
sel tumbuhan
Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 asid amino ni untuk
menghasilkan hormon, proses penghadaman, antibodi, enzim. Jika kita kekurangan mana-mana 1 asid amino, sistem imunisasi kita akan menurun 30% dan fungsi badan akan terganggu.
Alkohol
tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alkohol..ianya akan
memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone
itu diperlukan utk mengurangkan risiko kanser paru2,etc..Isoflavones
juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
Kacang soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance.
sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood
pressure, low body temperature, and restless leg syndrome.
Asid amino sgt sensitif dgn suhu yg panas.. Dalam beberapa kajian, protein yang dimasak (dipanaskan) menunjukkan ianya akan memusnahkan hampir 50% asid amino yang penting.
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk kacang soya adalah sangat berasid dan
boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Oleh yang demikian unsur kalsium
yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan
kembali serbuk kacang soya tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protien tidak
menambah cukup kalsium.
Hubungi Saya :
FB KZ Healthy Beuty | 0111-1669690 (sms/whatsapp) |khaidaazita@gmail.com
*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
*Jika anda rasa maklumat ini bermanfaat jangan lupa clik "google +1"
*COD - Sungai Buloh; Kuang; Paya Jaras; Bukit Rahman Putra;
Subang Bestari; Kg Melayu Subang; Bukit Subang;
0 comments:
Post a Comment