Apa itu Lecithin?
1.
Nature's Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi)
yang membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A, D, E, K,
Beta Caretone
2. Boleh
didapati dari tisu binatang dan tumbuhna (plant)
3. Untuk
komersial didapati dari telur, jagung dan soya.
4. Fat
Emulsifier - Melarut lemak
Apa ada dalam Lecithin?
1.
Asid linoleik (essential fatty
acid) yang amat diperlukan oleh badan. Tapi badan tidak boleh menghasilkannya
sendiri dan ia perlu diambil melalui diet harian.
2. Kolin -
satu komponen neurotransmitter (memberikan impuls dari saraf satu ke saraf yang
lain)
3. Asetikolina -
bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak dan sistem
pernafasan.
4. Inositol -
sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan
Apakah khasiat dan kegunaan Lecithin?
1- Paling Utama
1- Paling Utama
·
Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama
kolestrol.
·
Ia membantu menurunkan total serum cholesterol
dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
·
Membantu mengawal paras triglycerides (sejenis
lemak yang terdapat di dalam darah, badan menggunakannya untuk tenaga)
·
Membantu memecahkan lemak badan dan
mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluh darah
2-
Penting Untuk Fungsi Otak
·
Acethylcholine penting untuk fungsi otak seperti
berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan,
bercakap, tidur, penghadaman, dan lain lain.
·
Acethylcholine merupakan sejenis neuro
transmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan
penghantaran maklumat yang betul ke otak. jika bekalannya cukup, maka fungsi -
fungsi ini dapat dilakukan. Jika sebaliknya, fungsi itu akan tergugat.
·
Acethylcholine dihasilkan dari cholin,. Cholin mudah
diperolehi dari lecithin. Lecithin meningkatkan bekalan cholin
dan Acethylcholine kerana 30% otak adalah lecithin dan 70% lemak
di hati adalah lecithin.
3- Untuk
Warga Tua
·
Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh
sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa
dialami orang tua.
·
Mengurangkan berlakunya masalah arteri tersumbat
punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dan sebagainya.
4- Untuk
Penghadaman
·
Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan
kimia yang dipanggil 'bile' (jus hempedu) daripada kolesterol. Bile amat
penting untuk proses penghadaman.
5- Untuk
Keperluan Sel
·
Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar
bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
·
Choline dan Lecithin menguatkan selaput sel-sel
neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita.
6- Untuk
kesihatan Kardiovascular (Sistem Jantung)
·
Fungsi utama lecithin adalah sebagai "fat
emulsifier", ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung dari
masalah kolesterol.
·
Ia amat mujarab jika di ambil bersama sama EPA dan
Fiber. (Omega Guard dan Alfalfa)
Hasil Penyelidikan (R&D)
·
Lecithin daripada kacang soya berkesan memecahkan
deposit kolestrol
·
Lecithin daripada telur boleh tetapi tidak begitu
berkesan
Mengapa Shaklee?
·
Kacang soya - sumber semulajadi terpilih
·
Kapsulnya mempunyai ciri-ciri lecithin sebagaimana
dianugerahkan oleh alam.
·
Tiada pengawet, pewarna, perasa tiruan
·
Kepekatannya - 1 kapsul : 520mg lecithin, 78mg
phosphatidycholine, 47mg phosphatidylinositol.
Peranan Lecithin Pada Breastfeeding Moms
·
Membantu membakar lemak yang
berlebihan dalam badan ibu
·
Ia membantu ibu mengatasi masalah lupa atau
"short memory" yang biasa dilalui selepas melahirkan anak
·
Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di
dalam susu ibu untuk perkembangan otak bayi
Maka, adakah lecithin selamat diambil semasa penyusuan selain untuk pengambilan untuk mengurangkan berat badan? Jawapannya YA selamat.
Hubungi Saya :
[FB Khaida Pieces]
TEL : 0111-1669690
(sms/whatsapp)
EMAIL :
khaidaazita@gmail.com
*Produk ini bukan bertujuan
untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
*Jika anda rasa maklumat
ini bermanfaat jangan lupa clik "google +1"
*COD - Sungai Buloh; Kuang;
Paya Jaras; Bukit Rahman Putra; Subang Bestari; Kg Melayu Subang; Bukit
Subang; Kota Damansara; dan Pos laju ke SELURUH MALAYSIA.
0 comments:
Post a Comment